Enerji kaynakları modern yaşamın en önemli faktörleri arasında bulunur. Modern dünyada yaşamın temel ihtiyaçları arasında enerji ihtiyacı da yer alır. Enerji kaynakları da bu yüzden son derece önemlidir. Enerjinin sağlanabilmesi için temelde 2 tane kaynak bulunur. Bu kaynaklardan birisi fosil yakıttır, bir diğeri ise yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.
Tüm kaynak türlerinin farklı avantajları ve dezavantajları bulunur. Fosil yakıtlar özellikle dünya çapında incelendiğinde en fazla zarara sebep olan enerji kaynağı olarak bilinmektedir. Daha sürdürülebilir, çevre dostu ve ekonomik seçenekler arandığında ise yenilenebilir enerji türleri ortaya çıkmaktadır. Enerji türleri arasında bulunan fosil yakıtların ve yenilenebilir kaynakların iyi ve kötü birçok özelliği bulunmaktadır.
Yenilenebilir Enerji Türlerinin Avantajları Neler?
Yenilenebilir enerjinin avantajları birçok önemli unsurdan oluşur. Yenilenebilir enerji türlerinin avantajları şunlardır:
- Enerji türleri arasında çevre dostu olan ve temiz enerji üretimi yapan yöntemdir.
- Çevre kirliliğine herhangi bir olumlu etkide bulunmadan, zararsız bir biçimde kullanılır.
- Doğal kaynaklar kullanıldığı için kaynaklarda herhangi bir sınırlama bulunmaz. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve sulu bir enerjilerden dolayı, doğal döngüler içerisinde karşılaşılan kaynaklar sürdürülebilir şekilde enerjiye dönüştürülebilir.
- İşletme maliyeti ve uzun vadeli tasarruf konularında da avantaj yaratır.
Fosil Yakıtların Avantajları Neler?
Fosil yakıtların avantajları özellikle maliyet düşüklüğü ile ortaya çıkmaktadır. Fosil yakıtların içerisinde doğalgaz, kömür ve petrol gibi kaynaklar bulunur. Bu kaynakların kullanılarak enerji ortaya çıkarılması ise fosil yakıt enerjisi olarak bilinir. Özellikle endüstriyel devrimin hemen ardından başlayan fosil yakıt kullanımının hem bazı avantajları hem de bazı dezavantajları vardır.
Fosil yakıtların avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Fosil yakıtlar özellikle en küçük biriminde dahi çok fazla enerji üretebilme kapasitesine sahiptir. Az miktarda fosil yakıtın kullanılması yüksek oranda enerji üretimi anlamına gelmektedir.
- Enerji üretimi sürekli kılınır. Çevresel koşullardan etkilenmeyen bir enerji kaynağı olduğu için kesintisiz olarak enerji üretmesi mümkündür.
- Özellikle şehirleşme ile birçok ülkenin ve şehrin altyapısı benzer aşamalardan geçmektedir. Bu aşamalarda ise fosil yakıt kullanımının rahatça tercih edilebilmesi için altyapı fosil yakıt tüketimine göre belirlenir.
Fosil Yakıtların Dezavantajları Neler?
Fosil yakıtların dezavantajları çevre kirliliği ve yenilenemez olması ile ön plana çıkar. Fosil yakıt her ne kadar avantajları olsa da aslında dezavantajları ile avantajlarını izole eden bir yapıya sahiptir. Enerji türleri arasında bulunan fosil yakıtları dezavantajları şu şekilde sıralanabilir.
- Fosil yakıt kullanımı önemli ölçüde karbondioksit ve kükürt gibi zararlı gazların atmosferde yer almasına sebep olur.
- Gün geçtikçe artan iklim krizi etkilerinin daha çabuk ortaya çıkmasına sebep olur.
- Doğaya önemli ölçüde zarar verir.
- Fosil yakıt kullanmak için madenlerde işçiler düşük ücret ile çalıştırılır ve hak ihlallerine maruz kalır.
- Fosil yakıtlar, ülkelerin birbiriyle olan ilişkisine bağlıdır. Dolayısı ile iki ülke arasında sorun yaşandığında kaynakların durdurulması, ekonomik sorunların yaşanması gibi birçok risk yaşanır.
Yenilenebilir Enerji Türlerinin Dezavantajlar Neler?
Yenilenebilir enerji kaynaklarının dezavantajları arasında başlangıç maliyetinin yüksek olması yer alır. Yenilenebilir enerji kaynakları doğa içinde son derece uygun enerji türü olmasına karşın başlangıç maliyeti yüksek olduğu için birçok kişi fosil yakıt kullanmayı tercih etmektedir.
Özellikle düşük gelirli ülkelerde bu sistemlerin kullanılması için hem zamandan hem de devlet teşvikine ihtiyaç duyulur. Yenilenebilir enerji türleri için belirlenmiş dezavantajlar şu şekildedir:
- Çevre koşullarına büyük bir bağımlılık gösterilir.
- Üretilen enerjinin depolanması esnasında problemler ile karşılaşılabilir.
- Yenilenebilir enerji türlerinin tek bir şekilde değil, hibrit şekilde kullanılması daha uygundur. Ancak bu durum maliyeti artırır.